Mästerkockarnas recept!
med mynta och lime
1 kg kärnfri vattenmelon, utan skal, skuren i bitar
4 lime
1 dl strösocker
1 kruka mynta
rikligt med is
Mixa melon, saften från 2 lime, socker, lite mynta och is i en mixer. Skär resten av limen och myntan i bitar och blanda med juicen. Häll upp i glas och servera.
Indisk linssoppa
4 PORTIONER
1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1/2 dl rapsolja
1/2 msk spiskummin
1 msk garam masala
1/2 tsk torkade chiliflakes
1/2 tsk gurkmeja
2 lagerblad
2 dl torkade röda linser
2 liter hönsbuljong
1 lime, pressad saft
salt och svartpeppar
lite koriander, plockad
Fräs lök och vitlök i olja någon minut utan att de tar färg. Häll i kryddorna och fräs ytterligare i 1 minut. Tillsätt linser och hönsbuljong och puttra i 30 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Lägg i koriander före servering.
Tarte tatin
En riktig klassiker som är himla enkel att göra. Borde man egentligen äta varje vecka...
25 g smör
4 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
1/2 dl strösocker
1/2 msk malen kanel
1 rulle smördeg
Smält smöret och låt det bli brynt i en gjutjärnsstekpanna. Lägg i äpplena och strö över socker och kanel. Stek tills äpplena fått en fin färg och blivit karamelliserade. Lägg smördegen över äpplena i stekpannan och skär runt kanterna. Nagga smördegen med en gaffel. Sätt in hela pannan i ugn på 200 grader och grädda ca 25 minuter. Låt svalna ordentligt i rumstemperatur, minst 1 timme. Vänd upp på serveringsfat. Servera med vaniljglass, lättvispad gärdde eller vaniljkräm.
.................................................................
Leifs recept:
En enkel toast med kantareller är inte så dumt. Perfekt att göra i ordning när man är lite smått hungrig.
Antal portioner: 4
Ingredienser
4 skivor formfranska utan kant
4 dl stekta kantareller
3 dl grädde
klarnat smör
salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Reducera grädden tills den blivit behagligt tjock. Tillsätt kantarellerna och smaka av med salt och peppar.
2. Stek brödskivorna i klarnat smör tills de blivit gyllenbruna och spröda.
3. Lägg brödskivorna på papper att torka ett ögonblick. Sedan är det bara att fördela stuvningen på bröden och hugga in.
Hjortfilésauté med enbärssås
Här går det bra med vilken filé som helst, även vildsvin. Servera gärna köttet lite rosa, det är saftigare då. Om rätten lagas med vildsvin, tänk på att köttets innertemperatur bör vara 70 grader.
Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g hjortinnerfilé, skuren i ca 1 cm tjocka skivor
100 g haricots verts, skurna i stavar
smör till stekning
salt och peppar
Enbärssås
1 st stor gul lök, skalad och finhackad
200 g färska champinjoner, skivade
3 dl vispgrädde
1 dl viltfond
1 tsk krossade enbär
smör till stekning
salt och peppar
Till servering
vildris eller nykokt potatis
Gör så här:
1. Salta och peppra köttet.
2. Bryn det i smör i en stekpanna så att det får fin färg.
3. Ta upp köttet och håll det varmt.
4. Koka haricots verts lätt i saltat vatten.
5. Fräs löken och svampen tills det har fått fin färg. Häll på grädde och fond.
6. Låt puttra ihop 2–3 minuter, smaka av med krossade enbär, salt och peppar.
7. Lägg köttet i såsen och tillsätt haricots verts. Låt sautén få ett uppkok. Servera med vildris eller nykokt potatis.
Mörk Chokladmousse
En chokladmousse med lite "vuxnare" och starkare smak.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser
200 g grädde
400 g mörk choklad
75 g socker
90 g äggula
10 g gelatin
1 l grädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop ägg och socker poröst och vispa grädden lätt.
2. Hacka chokladen och smält den i grädden i en kastrull, rör tills det blir en jämn smet.
3. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält i en kastrull på låg värme och blanda sedan ner det i chokladgrädden. Vänd sedan ner chokladblandningen i de vispade äggen. Vänd till sist ner choklad-och äggblandningen i den lättvispade grädden.
4. Fördela moussen i skålar eller fina glas och ställ in i kylskåpet i en timme före servering. Garnera med exotiska frukter eller bär.