Martin Nilssons Nyårsmeny!

Förrätt

Klassisk Toast Skagen

 

Huvudrätt

Helstekt oxfilé (170g) med rödvinsås

samt potatisgratäng.

 

Dessert

Chokladpannacotta med rårörda hallon

 

Gör så här:

Klassisk toast Skagen!

 

Antal portioner: 4

Ingredienser

400 400 g räkor
4 4 msk majonnäs
salt
vitpeppar eller citronpeppar
4 4 skivor vitt bröd
smör till stekning
80-100 80-100 g löjrom
Garnering:
citron

Gör så här

1. Finhacka räkorna och blanda dem med majonnäsen och kryddorna.

2. Ta ut fyra rundlar ur brödet och smörstek dem gyllenbruna.

3. Bred räkmajonnäsen över. Toppa med löjrommen och servera med en citronklyfta.

 

Helstekt Oxfilé

Antal portioner: 6

Ingredienser

1 kg hel oxfilé
3 msk smör till stekning
salt
malen vitpeppar
malen svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.

2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 59 °. Då är köttet vackert rosa i mitten.

3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

 

Rödvinsås

1 msk

smör

1 st

schalottenlök, finhackad

2 msk

råsocker

4 dl

rödvin

4 dl

vatten

1 msk

balsamvinäger

4 msk

kalvfond

1 msk

maizena majsstärkelse

2 msk

smör

1.     Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.

 

Potatisgratäng

Ingredienser:

1 kg (ca 12 st medelstora) potatis

2 st gula lökar

2-5 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2-3 tsk salt

2 krm malen svartpeppar

·      eller vitpeppar

ev. 2 krm vitlökspulver

·      eller 2 st pressade vitlöksklyftor

3-4 dl (ca 100 g) riven ost

Gör så här:

Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.

Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.

Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.

(Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)

Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.

 

Chokladpannacotta

2 dl

vispgrädde

2 msk

strösocker

100 gram

mjölkchoklad finhackad

0,75 st

gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Koka under tiden upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
  2. Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i det varma grädden och rör om så att det smälter.
  3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
  4. Häll upp i 4 koppar eller glas och ställ i kylen ca 4 timmar tills det stelnat helt.
  5. ps: Egentligen så är det en blandning av choklad mousse och panna cotta.

Serveringsförslag

Färsk frukt, gärna hallon


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0