Martin Nilssons Nyårsmeny!
Förrätt
Klassisk Toast Skagen
Huvudrätt
Helstekt oxfilé (170g) med rödvinsås
samt potatisgratäng.
Dessert
Chokladpannacotta med rårörda hallon
Gör så här:
Klassisk toast Skagen!
Antal portioner: 4
Ingredienser
400 400 g räkor
4 4 msk majonnäs
salt
vitpeppar eller citronpeppar
4 4 skivor vitt bröd
smör till stekning
80-100 80-100 g löjrom
Garnering:
citron
Gör så här
1. Finhacka räkorna och blanda dem med majonnäsen och kryddorna.
2. Ta ut fyra rundlar ur brödet och smörstek dem gyllenbruna.
3. Bred räkmajonnäsen över. Toppa med löjrommen och servera med en citronklyfta.
Helstekt Oxfilé
Antal portioner: 6
Ingredienser
1 kg hel oxfilé
3 msk smör till stekning
salt
malen vitpeppar
malen svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 59 °. Då är köttet vackert rosa i mitten.
3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
Rödvinsås
1 msk |
|
1 st |
schalottenlök, finhackad |
2 msk |
|
4 dl |
|
4 dl |
vatten |
1 msk |
|
4 msk |
|
1 msk |
|
2 msk |
1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
Potatisgratäng
Ingredienser:
1 kg (ca 12 st medelstora) potatis
2 st gula lökar
2-5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
· eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver
· eller 2 st pressade vitlöksklyftor
3-4 dl (ca 100 g) riven ost
Gör så här:
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.
Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.
Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
(Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.
Chokladpannacotta
2 dl |
|
2 msk |
|
100 gram |
|
0,75 st |
Gör så här
- Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Koka under tiden upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
- Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i det varma grädden och rör om så att det smälter.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
- Häll upp i 4 koppar eller glas och ställ i kylen ca 4 timmar tills det stelnat helt.
- ps: Egentligen så är det en blandning av choklad mousse och panna cotta.
Serveringsförslag
Färsk frukt, gärna hallon